Gegants de Cambrils

Gegants Pere i Camí

El Pere i la Camí són una parella de gegants que van ser construïts al taller Casa Ingenio de Barcelona; adquirits per l’Ajuntament de Cambrils, van ser presentats a la nostra població l’any 1954, en motiu de la Festa Major de la Immaculada Concepció, festa extraordinària ja que se celebrava el centenari de la definició dogmàtica de la Immaculada Concepció de Crist. A Cambrils es va organitzar una de les festes majors més importants de tot el segle XX.

Representen una parella amb corona i vestits molt elegants i per això, durant molts anys se’ls va conèixer com el Rei i la Reina, pel seu aspecte de sobirans. L’any 1992, en motiu de la Primera Trobada de Gegants de Cambrils, van ser batejats amb el nom de Pere i Camí, els patrons de la localitat.

Ermengol i Magdalena

La colla va voler augmentar els elements festius existents a Cambrils i encarregà al taller solsoní Manel Casserres una nova parella de gegants que acompanyessin als existents. Aquesta parella representa a dos habitants de Cambrils durant el setge de 1640, quan la vila resistia l’escomesa de les tropes castellanes del rei Felip IV i el Comte Duc d’Olivares, comandades pel Marquès de los Vélez.

Per això són anomenats també, els gegants del Setge de Cambrils. Posteriorment, s’afegiren a aquesta parella el gegant articulat El Marquès de los Vélez i el gegantó El Cabo Quiñones.

L’Ermengol i la Magdalena, van ser presentats a Cambrils el 8 de setembre de 1994 en motiu de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Porten per nom Ermengol, cognom del Baró de Rocafort, defensor de la vila durant el Setge de 1640, i Magdalena, el nom més comú al cens de nom de dones d’aquella època. També se’ls hi va posar un renom: “Corcatropes” al gegant, i “Foc a la metxa” a la geganta, ja que aquesta última porta un barril de pólvora a la mà dreta.

Mides:

  • ERMENGOL (Corcatropes) 3’50 metres i 40 Kg.
  • MAGDALENA (Foc a la metxa) 3’40 metres i 35 Kg.

El Marquès de los Vélez

Tot i ser un dels gegants més nous de tots els que actualment fa ballar la Colla Gegantera Tota l’Endenga, s’ha convertit en el gegant més carismàtic pel seu aspecte i la peculiaritat de ser un personatge representat a cavall.

Forma part del grup de gegants del Setge de Cambrils i representa la figura de Pedro Fajardo Zúñiga, Marquès de los Vélez, cap militar de les tropes que van assetjar Cambrils de manera desmesurada el desembre de 1640. Se l’ha representat de manera grotesca en forma de manotes, amb els braços articulats, rostre caricaturesc i muntat a cavall. Quan balla els seus braços s’estiren i escometen a aquells que estan al costat d’on ell balla.

Va ser presentat l’11 de setembre de 2001 durant els actes de la Diada Nacional de Catalunya celebrats, precisament, a la plaça del Setge de Cambrils, escenari del fet històric on va intervenir el personatge que representa.

Cabo Quiñones

Es tracta d’un gegantó, amb una embergadura més petita i que permet ser portat pels més petits de la colla gegantera. El gegant representa un soldat de l’episodi del Setge de Cambrils de 1640, i de la mateixa manera que el gegant Marquès de Los Vélez, té una presència grotesca i caricaturesca, i també té els braços articulats, la qual cosa permet actuar com a manotes. Aquest gegantó va sortir per primera vegada en el seguici de la Festa Major, el 8 de setembre de 2006.

Pren el nom del personatge real Álvaro de Quiñones, militar de les tropes castellanes que va participar d’una manera encarnissada a l’episodi del Setge de Cambrils. Amb el gegantó, són sis els gegants que actualment fa ballar la Colla Gegantera Tota l’Endenga: la parella formada pel Pere i la Camí, i els quatre Gegants del Setge que són la parella Ermengol i Magdalena, el Marquès de Los Vélez i el Cabo Quiñones.

Mides: 2’20 metres d'alçada i 20 Kg de pes