Bèsties de foc

La secció de foc de la colla compta amb tres elements de foc: El Lluert, La Farnaca, i la Farnaqueta. L'organització per part de Tota l'Endenga de la Nit del Foc, sempre ha despertat un interès pel món dels esdeveniments tradicionals amb foc i els elements festius relacionats amb la pirotècnia. Aquesta relació amb el foc ha portat a la colla a crear aquestes bèsties de foc i portar-les pels correfocs on són convidades i a protagonitzar cada any la Nit del Foc de Cambrils.

La Farnaca

La Farnaca, la bèstia de foc de Tota l’Endenga, va ser presentada el 2 de setembre de 2006, en motiu de la 15a edició de la Nit del Foc i va ser construïda pel taller Sarandaca, de l’escultor vallesà Ramon Aumedes.

Està inspirada en un dels elements escultòrics de la façana de l’església de Santa Maria de Cambrils que representa una figura mitològica semblant a la griu, meitat de cos de moixó i de rèptil, banyes de cabró, cua i crinera de lleó. La seva presència és gran, àmplia i arrodonida, fet que provoca un caminar pausat, majestuós i tranquil. Es va escollir una paraula d’arrel àrab, avui encara en ús a Cambrils i que definiria una persona amb aquestes característiques: una farnaca.

Està feta de fibra de vidre i alumini. Pesa uns 50 quilogràms, fa 3,00 de llargada, 2,10 d’ample i 2,45 d’alçada. Té 7 punts de foc: 2 a la boca, 2 a les ales, 2 a les potes i 1 a la cua. Carregada interiorment per un portador, la resta de membres que llencen foc es van alternant per cremar carretilles amb les masses i acompanyar així a la Farnaca.

Els timbalers de la Farnaca són el grup propi de timbalers que l’acompanyen allà on va. Ells posen el ritme a les enceses de la bèstia de foc de la colla.

El Lluert

El Lluert, un drac metàl·lic d'aspecte robòtic, va ser construït l'any 1994 per actuar en motiu de la Nit del Foc, des d'aleshores les seves aparicions han estat discontínues però es va recuperar com un element fix en el correfoc cambrilenc des de l'edició de 2014. Va ser construït pels propis membres de la colla i només actua en motiu de la Nit del Foc, on realitza enceses en les que desapareix literalment sota una pluja d'espurnes.

La Farnaqueta

La Farnaqueta és el primer element festiu infantil de foc que es fa a Cambrils. Presentada en societat el 2 de setembre de 2017 en el marc de la XXVI Nit de Foc, és la culminació a un projecte que la colla tenia en ment des de fa uns anys. Amb ella, apropa la seva secció de foc als xiquets i xiquetes de Cambrils. Com la seva mare, La Farnaca, representa una gura mitològica anomenada griu, barrejada entre ocell, rèptil, lleó i cabra que està inspirada en el mateix element escultòric de la façana de l’església de Santa Maria de Cambrils.

Construida al Taller Sarandaca igual que la seva mare, està feta de fibra de vidre i alumini. Pesa uns 20 quilogràms, fa 1,78 de llargada, 1,48 d’ample i 1,60 d’alçada. Té 7 punts de foc: 2 a la boca, 2 a les ales, 2 a les potes i 1 a la cua. La porta un xiquet/a carregada interiorment i la resta de portadors es van alternant per cremar carretilles amb les masses i acompanyar així a la Farnaqueta.

De manera habitual, l’acompanyament musical de la Farnaqueta son els Nyanyos.