Figures de goma

Volem apropar la cultura i donar la possibilitat als xiquets i xiquetes de jugar amb una figura del seguici de Cambrils. Però no només està pensada per als més petits de la casa, sinó que totes aquelles persones amants de la cultura, que volen tenir un bocí de la festa major a les seves mans, també veuran en la Farnaca de goma un element decoratiu per a les seves llars.
Figura feta en goma tova, amb una gran qualitat i detalls, pintades a mà amb pintures homologades (no tòxiques). La Farnaca consta de dues peces: la Farnaca en si mateixa i els peus del portador/a.

Procés de fabricació

El procés de creació d’una figura de goma és molt laboriós i en resulta en una peça única d’artesania. Hi han participat 5 empreses amb un total de 25 persones aprox. 

Tot comença amb l’escaneig en 3D de la figura, a continuació s’imprimeix en 3D a la mida desitjada i amb aquesta peça un escultor fa la figura en cera per després obtenir-ne el motllo. Un cop llest, ja es pot començar la producció de les figures de goma: una a una, s’injecta la goma al motllo, es centrifuga i abans de que es refredi es treu la peça. A continuació, s’uneixen les peces més petites al cos principal i ja està llesta per ser pintada a mà. 

Vegem pas per pas, com s’elabora una figura de goma: 

Escaneig 3D

L’avenç de la tecnologia i la digitalització permet que el primer pas del procés s’hagi millorat i s’obtingui una imatge fidedigna de la bèstia a reproduir. Anteriorment aquest pas es feia recopilant fotografies de tots els angles i detalls de la bèstia. 

Com es fa l’escaneig? 

Amb un escàner 3D de llum estructurada es va escanejant tota la figura en diferents angles, l’aparell detecta en minuts milers de punts fent servir un mètode de triangulació trigonomètrica i, gràcies a un software de digitalització 3D, uneix tot aquest núvol de punts i mostra a temps real com va quedant el model. Com més vegades es passa l’escàner per una part de la figura més punts calcula i per tant més precís és l’arxiu que se’n obté. 

Posteriorment es fa un procés de postproducció que permet revisar la informació escanejada i perfilar detalls per tal que el producte final sigui més realista. S’edita el model 3D mitjançant un programa informàtic i es retoquen per exemple la brillantor de les figures, es retoquen colors si cal, etc. D’aquí se n’obtenen diferents formats d’arxiu segons la finalitat per a la que es vol el mateix: imprimir en 3D, projecte de realitat virtual o realitat augmentada, etc. 

Només ens serveix per a fer la figura de goma?

Tal i com expressa Bestiari en la seva web (www.bestiari.cat), tenir la figura en 3D no només ens serveix per fer la figura de goma, sinó que també:

  • Apropa la cultura popular als nous públics, pot promoure la inclusió d’aquests elements en escoles i instituts, etc. per mitjà d’eines i llenguatges innovadors.
  • Contribueix a la pervivència dels elements de patrimoni material. Assegura tenir un document que permet evitar la desaparició de l’element festiu per deteriorament, accident, etc. Tenir aquesta informació permetria en cas que fes falta construir una rèplica parcial o complerta del mateix
  • Facilita l’accés al patrimoni cultural

Impressió en 3D

Amb les imatges de l’arxiu 3D i mitjançant una impressora 3D, s’obté la figura a la mida desitjada. 

Figura en cera

Amb la impressió en 3D, un escultor replica la Farnaca en cera amb tot luxe de detalls, a mida real de la figura. Aquest treball és fonamental per dissenyar la peça. 

Motlle

A la figura de cera se li fa un bany de plata i després es passa a una banyera amb electròlits i virutes de níquel, que se solden a la plata en uns 15 dies aproximadament i d’aquí surt un primer motlle. A continuació es fa els motlles definitius tenint en compte les peces que després s’han d’ensamblar.

Producció en goma

Quan ja tenim el motlle llest, pot començar la producció de les figures de goma. Una a una, peça a peça, s’injecta la goma al motlle, es centrifuga en un forn per a que s’adhereixi al motlle i abans de que es refredi es treu la peça. 

A continuació, s’uneixen les peces més petites al cos principal i la figura ja està llesta per ser pintada a mà.

Pintat

Les figures de goma es pinten a mà, una a una . El procés és minuciós i es segueix un ordre concret de pintat. Es fan uns motlles/plantilles de totes les parts a pintar: per exemple per un ull en blanc i negre hi haurà dos motlles, un per pintar la part en blanc (sense pintar la resta de figura) i un altre per al color negre. I així amb totes les diferents pintures de la figura! 

La Farnaca no té estampats, però en el cas dels gegants es preparen també els estampats de tampografia per ser fidedignes a les robes que duen aquestes figures.

Fabricant

Les nostres figures les han fabricat  (www.festiari.cat). Ells son una empresa de Reus que es dediquen a reproduir en goma figures de la cultura popular com gegants, bèsties, capgrossos, etc.  

Tal i com indica Festiari a la seva pàgina, “les figures son de goma tova i reuneixen les característiques, certificacions i homologacions amb els controls de qualitat corresponents. Al ser unes peces amb qualitat i un gran detall també poden utilitzar-se com a decoració i col·leccionisme.” 

Quin preu té La Farnaca de goma?

El preu de la figura de goma és de 35€

On puc comprar les figures?

Les nostres figures es podran encarregar directament a la colla a través d'aquest formulari. Per qualsevol dubte, podeu escriure'ns a totalendenga@totalendenga.org o MD a instagram. 

També les trobareu a les nostres botigues col·laboradores

  • Drogueria Recasens (Plaça de la Vila, 19
  • Llibreria Torrevisca (Carrer St. Pere 23
  • Taller Nuri Mariné (Carrer Verge del Camí 16)

I més endavant també les trobareu disponibles a la web del fabricant: www.festiari.cat