Història dels Gegants

Selecció d'articles sobre la història dels gegants de Cambrils publicats en diferents articles de premsa i de divulgació de cultura tradicional i popular.

Un segle fent ballar gegants

GERARD MARTÍ ESTRADA / Publicat a Quadern Anjub núm. 3, Desembre 2000.

Els gegants i els nanos són els únics elements festius tradicionals que fins ara han estat documentats a Cambrils. De mulasses, dracs, víbries o àligues, per posar algun exemple, no se n’ha descobert de moment la seva presència en dècades passades al nostre poble, ja que més aviat corresponen a elements propis de ciutats, identificatius de la rellevància que va tenir un municipi en èpoques anteriors.

Gegants i gralles

JOSEP SALCEDA CASTELLS / Publicat a Revista Cambrils, Maig de 1992, Núm. 250

Els gegants i les gralles són elements de caire festiu, extraordinàriament integrats en el folklore característic del nostre poble i del nostre país, i que tant s’adiuen amb el tarannà dels habitants de totes les comarques catalanes, que tant dels gegants com de les gralles n’han fet un ús que s’emmarca en les tradicions més viscudes.

Neix una colla gegantera

MARCEL RÚBIO GIRONA / Publicat a Revista Cambrils, Novembre de 1991, Núm. 244, Pàg. 24

Breu article que explica com es van posar els fonaments per al naixement de la Colla Gegantera Tota l'Endenga a partir de l'any 1992 i la celebració de la Primera Trobada Gegantera de Cambrils