Història de la Colla i dels gegants

Un segle fent ballar gegants

GERARD MARTÍ ESTRADA / Publicat a Quadern Anjub núm. 3, Desembre 2000.

Els gegants i els nanos són els únics elements festius tradicionals que fins ara han estat documentats a Cambrils. De mulasses, dracs, víbries o àligues, per posar algun exemple, no se n’ha descobert de moment la seva presència en dècades passades al nostre poble, ja que més aviat corresponen a elements propis de ciutats, identificatius de la rellevància que va tenir un municipi en èpoques anteriors.

Gegants i gralles

JOSEP SALCEDA CASTELLS / Publicat a Revista Cambrils, Maig de 1992, Núm. 250

Els gegants i les gralles són elements de caire festiu, extraordinàriament integrats en el folklore característic del nostre poble i del nostre país, i que tant s’adiuen amb el tarannà dels habitants de totes les comarques catalanes, que tant dels gegants com de les gralles n’han fet un ús que s’emmarca en les tradicions més viscudes.

Neix una colla gegantera

MARCEL RÚBIO GIRONA / Publicat a Revista Cambrils, Novembre de 1991, Núm. 244, Pàg. 24

Breu article que explica com es van posar els fonaments per al naixement de la Colla Gegantera Tota l'Endenga a partir de l'any 1992 i la celebració de la Primera Trobada Gegantera de Cambrils

Timbalers Cop de Cap

Cop de Cap va néixer com a secció de l’Endenga el 21 de maig de 2003, quan un grup de 8 timbalers començà a assajar al Centre Cultural. La colla es va anar consolidant i creixent. Actuen de manera autònoma com a grup de percussió i realitza moltes actuacions durant l'any sense acompanyar cap element festiu. Són una formació de timbalers força nombrosa que fan vibrar el públic amb les seves actuacions.

Uns anys després, al 2015, van empendre una nova aventura creant la secció infantil Nyanyos.

A partir del 2022, la secció Cop de Cap s'estableix com a entitat independent de Tota l'Endenga. No obstant, els Nyanyos es queden amb l'entitat mare i segueixen formant part de la família endenguera.

Els desitgem a Cop de Cap el millor en aquesta nova etapa!